Mensendieck Oudorp op Facebook
Vele van de voorkomende klachten zijn uitstekend te behandelen met oefentherapie mensendieck. Op deze pagina vindt je een overzicht.

Veelvoorkomende klachten

Op deze pagina is een verzameling veelvoorkomende klachten te vinden. Leer meer over de verschillende signalen van het lichaam.

Klik op de klachten voor meer informatie.

Hoofdpijn en spanningsklachten

Bij hoofdpijn en spanningsklachten is er meestal ook sprake van een te hoge spanning in de nek-, schouder- en/of rugspieren. Je leert hoe je deze spanning kunt beïnvloeden. Het gaat daarbij niet alleen om ontspanning in rust maar ook tijdens al je dagelijkse activiteiten.

Nek- en schouderklachten

Klachten aan nek- schouders en/of armen komen veel voor. Meestal zijn overbelasting, spanningen of een verkeerde houding een belangrijke oorzaak. De klachten kunnen ook het gevolg zijn van een afwijking aan de wervelkolom of van een (chronische) aandoening.

Ademhalingsklachten

Ademen doen we eigenlijk vanzelf. Ademhalen kan soms moeilijk gaan, dit kan verschillende oorzaken hebben. Je wordt je bewust van het ongunstige adempatroon. Ik leer je weer goed te ademen.

Heup-, knie- en voetklachten

Klachten aan de gewrichten in de benen kunnen verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: slijtage, overbelasting, terugkerende sportblessures, verkeerde stand en/ of verkeerd of onvoldoende gebruik van de beenspieren. Je krijgt adviezen, tips en ik begeleid je bij het herstel. Zorgvuldig gekozen oefeningen verbeteren de conditie van de spieren, de veerkracht en de coördinatie.

Rugklachten

Onderzoek wijst uit dat negen van de tien volwassenen minstens eenmaal in hun leven rugklachten krijgen. Bij 5 tot 10% van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden, zoals:
  • een hernia
  • vernauwing van het wervelkanaal (stenose)
  • verschuiving of afglijden van wervels (spondylolisthesis)
  • ingezakte wervel ten gevolge van osteoporose
  • chronische aandoening zoals de ziekte van Bechterew
Bij de overige klachten (90-95%) is de oorzaak niet duidelijk. Wel staat vast dat overbelasting, spanning, een slechte conditie of verkeerd gebruik van de rug vaak een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van de klachten.

Houding- of bewegingsafwijkingen

Een afwijkende houding en/of afwijkende bewegingen kunnen veroorzaakt worden door de bouw van het skelet of door problemen in de motoriek. Maar ook gewoontes kunnen leiden tot een slechte houding en verkeerde bewegingen. Dit heeft met (aangeleerd) motorisch gedrag te maken. Ik kan je helpen met het verbeteren van je houding en je bewegingen, hierbij wordt altijd rekening gehouden met je persoonlijke ontwikkeling en de omstandigheden.

Je krijgt voorlichting over je beweeggedrag, je wordt je hier bewust van en daarbij leer je de mogelijkheden om beter te bewegen te gebruiken.

Urine-incontinentie

Urine-incontinentie is het ongewild verliezen van urine of het onvermogen om urine op te houden. Ik geef informatie over de werking van de blaas en de bekkenbodemspieren. Je leert begrijpen waarom je urine verliest. Ik leer je om de bekkenbodemspieren bewust te voelen, zowel het aanspannen als het ontspannen. De toilethouding, de juiste plastechniek, het beheersen van de plasreflex en het afleren van de gewoonteplas komen aan de orde.

Angst- en paniekklachten

Bij een paniekstoornis , wordt je overvallen door een korte, hevige angst. De paniek volgt op lichamelijke verschijnselen als ademnood, hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid, duizeligheid en hevige transpiratie. Deze verschijnselen zijn ongevaarlijk en het gevolg van te diep in- en uitademen, maar worden vaak verkeerd geïnterpreteerd. Je denkt een hartaanval door te maken. Je hebt het gevoel de controle over jezelf te verliezen.

De psychosomatische behandeling kan je helpen om zowel lichamelijk als geestelijk weer in balans te komen.

Klachten bij kinderen

Ik behandel kinderen die in hun groei een verkeerde houding en/of bewegingsgewoonte hebben ontwikkeld. Kinderen die te snel groeien waarbij er een onjuiste lichaamshouding ontstaat of waarbij de bovenrug krom (kyfose), de onderrug hol (lordose) of de rug scheef (scoliose) wil groeien.

Kinderen met een hoge sensitiviteit (hooggevoeligheid) leer ik om te gronden (grounding). Hierbij maak ik spelenderwijs gebruik van ontspanningstechnieken.

Arbeidsgerelateerde klachten

Arbeidsgerelateerde klachten zijn klachten die het werk negatief beïnvloeden, waardoor iemand zijn werkzaamheden niet of maar gedeeltelijk kan uitvoeren. Arbeidsgerelateerde klachten kunnen ontstaan door werk.

In de therapie wordt je jezelf bewust van je houding en manier van bewegen in relatie tot de klachten. Je wordt begeleid en getraind in het aannemen van een gezondere houding. Je wordt je bewust van negatieve (werk) gewoontes en leert deze te doorbreken.

De mogelijkheid bestaat om ook naar bedrijven te gaan waarbij ik analyseer de handelingen die werknemers verrichten en de wijze waarop zij deze uitvoeren. Op grond daarvan vindt er, individuele of in groepsverband, begeleiding plaats.

Reïntegratie
Na een periode van ziekte en arbeidsongeschiktheid, begeleid ik de terugkeer naar de werkplek. Gedurende de behandeling verbeter je je houdings- en bewegingsgewoontes, en tevens de werkgewoontes. Daardoor herstel je de balans tussen belasting en belastbaarheid.